30 dagen Skoftig in de spotlights en ik kreeg de vraag of ik het leuk vond om aan dat project mee te werken. Het boek sprak me wel aan, dus dat leek me wel een goed idee. Nu lees ik voor mijn recensies altijd wat intervieuws om daar leuke weetjes over de auteurs uit te halen, maar ditmaal leek het me wel leuk om de auteur dit eens zelf te vragen.
Gelukkig viel dat voorstel in goede aarde en mocht ik een aantal vragen opstellen om aan Marleen Hartog voor te leggen. Hieronder lees je mijn vragen en haar antwoorden.
Mijn naam is Marleen Hartog en ik ben thrillerschrijfster. In 2019 verscheen de psychologische thriller Skoftig. Daarvoor heb ik drie non-fictie boeken geschreven, maar tegenwoordig richt ik me volledig op spannende verhalen. Binnenkort komt mijn tweede psychologische thriller uit: Spiegeleffect.
- Wat drijft jou als auteur?
De vrijheid die het schrijven biedt en de creativiteit die ik in mijn teksten kwijt kan. Als kind pende ik al notitieblokken vol. Schrijven is iets dat bij mij hoort. Op papier kan ik alles kwijt, het is een geweldige uitlaatklep. Daarnaast heb ik een grote fantasie en een voorliefde voor spannende verhalen, dus voor mij is schrijven de ideale bezigheid waarin dit alles samenkomt. In boeken kun je de wereld om je heen verliezen, terwijl je op hetzelfde moment jouw wereld vergroot. Dat gevoel hoop ik met mijn thrillers teweeg te brengen.
- Wanneer ben je tevreden met hetgeen je hebt neergezet?
Wanneer ik weet dat ik het maximale eruit heb gehaald van wat er op dat moment in mij zit. Bij het schrijven van een boek is het lastig om te bepalen wanneer het manuscript klaar is. Er is altijd ruimte voor verbetering. Het gevaar is dat je het manuscript ook kapot kunt schrijven door er te veel aan te sleutelen. Daarnaast is een boek heel smaakgebonden.
Door ervaring herken ik inmiddels de signalen die me vertellen dat een manuscript zo goed als klaar is. Op het moment dat ik mijn verhaal zo vaak onder ogen heb gehad dat ik het zat begin te raken, weet ik dat het goed is. Als ik het eerste exemplaar in handen heb, laat ik het creatieproces onmiddellijk los en ben ik tevreden. Het is klaar. Het boek is dan niet meer van mij, maar van iedereen.
- Hoe is het verhaal van Skoftig ontstaan?
Mijn idee was om een thriller te schrijven over een backpacker die door Azië reisde. Een kleinigheidje: ik was nog nooit in Azië geweest. Iemand gaf mij toen de gouden tip om het verhaal zo dicht mogelijk bij mezelf te houden. Dat wat je kent, vormt een grote bron van inspiratie. Je voelt waar je over schrijft, het zit in je, je leeft het. En dat komt de geloofwaardigheid van je verhaal ten goede. Stel dat ik het omdraai, dacht ik toen. Wat als ik nu eens letterlijk kijk waar ik vandaan kom,
waar ik ben opgegroeid? Ik besloot om de thriller zich af te laten spelen in West-Friesland (NH). Wanneer je opgroeit ervaar je de plek waar dit gebeurt als normaal. Die plek is immers wat je kent en gewend bent. Pas toen ik verhuisde naar het zuiden van Nederland, kon ik van een afstand kijken en zien wat deze regio kenmerkt en uniek maakt. Dit wilde ik vangen in een verhaal. Het verhaal is volledig verzonnen, maar de omgeving en cultuur zullen heel herkenbaar zijn voor insiders.
Leuk weetje: die tip voer ik in zekere zin ook door in mijn volgende thriller. Ik ben inmiddels in Azië geweest en Spiegeleffect speelt zich gedeeltelijk af in Thailand.
- Hoe ontstaat een titel, welke invloed heb je daar zelf bij en hoe is dat voor dit boek tot Skoftig gekomen?
Omdat ik thrillers via mijn eigen uitgeverij uitbreng, bepaal ik alles zelf. Heel fijn. Ik heb inmiddels al aardig wat ervaring rondom zelf uitgeven. Daarbij weet ik heel goed wat ik wel en niet wil. Uiteraard doe ik niet alles zelf, mijn team breidt zich steeds verder uit. De diensten die een reguliere uitgeverij biedt, kun je als zelfstandige ook gewoon inhuren.Zoekende naar een originele titel kwam het woord Skoftig bij mij op en het was direct duidelijk dat dit de titel moest zijn. Hij is opvallend, enigszins mysterieus en toch krachtig. Skoftig is West-Fries dialect en het woord wordt gebruikt om aan te geven dat je iets fantastisch vindt. Mensen die onbekend zijn met het dialect zullen het waarschijnlijk vertalen als schofterig. Schofterig als in hufterig gedrag. Dat past uitstekend bij een thriller.
- Hoe ontstaan jouw personages en in welk personage zit het meeste van jouzelf?
Voor ik begin met schrijven, maak ik korte cv’s van de hoofdpersonen. Ik geef ze bewust (tegenstrijdige) eigenschappen en voorkeuren mee die anders zijn dan de mijne. Dit om te voorkomen dat de personages te veel op mij gaan lijken, of juist op elkaar.Heel bijzonder was het om naderhand te ontdekken dat ik in ieder personage in Skoftig wel iets van mezelf terugzie, al staat hij of zij nog zover van me af! Micha is minimalist, net als ik. Mijn man en ik zijn vorig jaar zelfs bewust kleiner gaan wonen. Ook zijn reisdrang herken ik, al ben ik niet op de vlucht. In Laura herken ik haar creativiteit en nieuwsgierigheid. Bij Kalila het gevoelige en Jan-Willem denkt net als ik graag strategisch.
- Wat is voor jou belangrijker in een boek, personages of plot? En wat maakt dat je daarvoor kiest?
In mijn thrillers hecht ik grote waarde aan een aantal elementen die voor mijzelf het verschil maken wanneer ik een thriller lees: een origineel verhaal, een plot dat je niet op bladzijde vier al ziet aankomen, interessante personages en de aanwezigheid van een diepere psychologische laag. Beide zijn dus belangrijk voor me, maar als ik word gedwongen te kiezen, dan ga ik voor het plot. Ik schrijf thrillers en daarbij is een goed plot cruciaal.
- Is er een bepaalde reden dat je hebt uitgekozen voor het zelf uitgeven van je boek?
In eigen beheer uitgeven past bij mij. Drie van mijn boeken heb ik zelf uitgegeven en ik vermoed dat ik dit zal blijven doen. Bij mijn eerste boek, Geboren met een schisis – Zo moeder, zo zoon, heb ik hier heel bewust voor gekozen. De doelgroep is klein en overzichtelijk. Met een goed marketingplan kom je dan een heel eind. In eerste instantie wilde ik Skoftig door een reguliere uitgeverij laten uitbrengen. Door het grote aanbod aan thrillers is het uitdagender om op te vallen. Een ervaren uitgeverij kan hierbij een verschil maken. Gaandeweg is mijn mening veranderd. Ik heb inmiddels al aardig wat ervaring rondom zelf uitgeven en ik leer nog elke dag bij. Het vraagt veel toewijding en investering, maar ik denk dat dit zich op de lange termijn op alle fronten gaat uitbetalen.