U bent hier

Harper, Jane - De droogte

Waardering ***

Jane Harper nam in oktober 2014 deel aan een 12-weekse online schrijftraining om haar wens om een boek te schrijven al jaren in haar achterhoofd speelde. Ze wist dat ze zichzelf nooit een hele lange tijd zou kunnen gunnen om te schrijven maar had aan het eind van de cursus een eerste opzet en stelde zichzelf een deadline om het af te maken met deelname voor een prijs, die ze uiteindelijk ook won. Voor de omgeving en het effect dat dit op mensen heeft kon Harper putten uit eigen emoties van haar periode in Brisbane (bron https://www.readings.com.au/news/emily-maguire-interviews-jane-harper).

Het Australische dorpje Kiewarra wordt al 2 jaar geteisterd door droogte, waardoor iedereen de wanhoop nabij is. De spanning wordt ondraaglijk als drie leden van een gezin dood worden aangetroffen. Aaron Falk, jeugdvriend van de overleden Luke Hadler, gaat terug naar het dorp waar hij opgroeide voor de begrafenis. Daar raakt hij betrokken bij het onderzoek maar dit wordt het niet door iedereen in dank afgenomen. Als de vragen toenemen word Falk gedwongen om het verleden en de gemeenschap onder ogen te komen.

De droogte heeft een intrigerende cover waar de spanning zichtbaar is in de afbeelding. Ook de kleur van de letters die zijn gebruikt ondersteunen het gevoel van gevaar dat vooral door de fascinerende lucht wordt opgeroepen. Op de achterkant staat de vermelding “De internationale #1 bestseller”, waarbij de Daily Mail adviseert om, ook als je maar 1 boek leest, dit boek in ieder geval ter hand te nemen. Een mooie vermelding, net als de quotes onderaan de achterkant, echter moet Harper dit wel waar weten te maken. De proloog van De droogte maakt dat de lezer zich direct in een Australisch dorpje waant waar het heet en droog is. De spanning wordt gelijk voelbaar door de wijze waarop Harper de beginsituatie weet neer te zetten en de lezer nieuwsgierig maakt naar wat er op de boerderij gebeurt is. Daarna introduceert Harper hoofdpersonage Aaron Falk. Deze sterke man komt over als iemand die gaat voor de waarheid, goed is in analyseren, bedachtzaam is maar ook gevoelig. Hij draagt een verleden met zich mee ten aanzien van Kiewarra en zijn vroegere vrienden. Afwisselend worden in hoofdstukken over het heden en het verleden steeds meer stukjes van de puzzel onthult, maar Harper weet de spanning tot het einde wel redelijk vast te houden en één van de verhaallijnen kent ook een onverwachte uitkomst. Jammer is echter dat er desondanks wel wat voorspelbare elementen in zitten. De droogte is zeker een prettig leesbaar en spannend boek en dit debuut belooft dan ook zeker nog veel moois voor de toekomst.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu