U bent hier

Hannah, Sophie - De Monogram moorden

Waardering ***

Sophie Hannah heeft de mogelijkheid gekregen om de Belgische speurneus Hercule Poirot nieuw leven in de blazen. Van de erfgenamen van Agatha Christie heeft ze toestemming gekregen om een vervolg te schrijven, in de stijl van Agatha Christie zelf. Hannah is zelf bekend van thrillers zoals Moederziel, verborgen gebreken en gevarenzone.  Daarnaast won ze al verscheidene prijzen voor haar gedichten en korte verhalen. Deze nu drieënveertig jarige auteur woont samen met haar man en kinderen in West Yorkshire.

Hercule Poirot herleeft in De Monogram moorden. Tijdens een vakantie vlakbij huis trekt, tijdens een avondmaal, een jongedame zijn aandacht. Met haar paniekerige reactie en haar verhaal houdt ze Hercule zijn grijze celletjes bezig, wanneer ze hem vraagt om pertinent geen onderzoek te verrichten naar haar dood. Later die nacht worden drie vermoorde personen aangetroffen in een hotel. Maar slechts een manchetknoop met initialen als sinistere aanwijzing weerhoudt Poirot er niet van om te puzzelen aan het onderzoek terwijl de moordenaar op het punt staat weer toe te slaan.

De monogram moorden is een detective waarin Poirot herleeft. De sikkeneurige, op details lettende Belg lijkt niet te zijn weggeweest. Helaas is zijn side kick Catchpool een minder goed geslaagd karakter, dat weinig geloofwaardig overkomt door zijn volledig lamgeslagen houding die niet goed past bij een Scotland Yard inspecteur. Hannah heeft haar karakters wel diepte meegegeven, maar hier had meer in gezeten zeker bij Catchpool. Het plot steekt goed in elkaar en is in basis Agatha Christie waardig, echter door het vele uitweiden en het verzanden in herhalingen en details wordt de vaart uit het verhaal gehaald. De aanwijzingen zitten voldoende verstopt om de lezer de ruimte te bieden om mee te puzzelen maar toch verrast te worden door de uiteindelijk clou. Sophie Hannah heeft een redelijk geslaagde eerste poging gedaan om in de voetsporen van A. Christie te treden.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu