U bent hier

Greaney, Mark - Onder schot

Waardering 4*

Mark Greaney, vooral bekend in Nederland van zijn samenwerking met Tom Clancy, debuteerde in 2009 al met zijn serie rondom “The Gray man”. In Nederland komt dit boek nu, in 2021,voor het eerst in de boekhandel en het is voor de liefhebber fijn te weten dat er nog zeker 11 delen vertaald zouden kunnen worden. Ondanks dat zijn nauwkeurige beschrijvingen doen denken dat hij wel uit eigen ervaring zal schrijven is niets minder waar. Greaney wilde ooit wel naar de officiersopleiding echter kwam hij de opleiding niet in. Zijn gedegen research, ervaring met ieder wapen van zijn protagonist en trainingen naast militairen en politiemensen helpen hem zijn verhaal vorm te geven. (bron https://www.bookseriesinorder.com/mark-greaney)

Kun je een moordenaar zijn en tegelijkertijd een goed mens? Gentry doet er in ieder geval zijn uiterste best voor. Al jaren maakt hij zijn handen vuil om hen die dit verdienen om te leggen. Zijn bijnaam, The Gray man, dankt hij aan zijn dienstjaren bij de CIA. Na enkele klussen te hebben opgeknapt staat er een moment gepland waarbij Gentry uit Irak wordt weggehaald, maar zijn pick-up team blijkt andere plannen te hebben. Om de overleven en zijn vijand te slim af te zijn is er slechts één optie, doorgaan tot het einde.

Een cover met één man op de donkere weg, qua kleuren en titel is direct helder dat het om een actiethriller gaat. Niet heel opvallend in de boekhandel, maar wel passend bij het boek. Op de achterflap een inleiding in het personage Court Gentry die er gelijk voor zorgt dat je wil beginnen.
Gelijk met het openslaan van het boek weet Greaney de actie te starten en middels enkele pennestreken ook direct enkele karaktereigenschappen van Gentry op de voogrond te zetten die hem, ondanks zijn werk, likeable maken. Dat Gentry naast enorme vaardigheden ook negen levens bezit blijkt wel wanneer hij op de proef wordt gesteld en ook al weet je vooraf dat het een serie rondom hem betreft en hij dus wel moet overleven, weet Greaney het regelmatig erg spannend te maken middels een cliffhanger. “Onder schot” heeft een spanningsboog die de hele tijd strak gespannen staat, al wil dat niet zeggen dat er continu gepiekt wordt. Als lezer ga je van de ene actiescène naar de volgende waarbij er weinig rust is ingebouwd, Greaney houdt een moordend tempo aan. Het plot van “Onder schot” zit strak in elkaar al schuurt het wel bij momenten aan de grenzen van geloofwaardigheid. Toch doet dit niks af aan het leesplezier en zal de lezer die geniet van de boeken rondom Orphan X (Gregg Hurwitz) en de Clancy fan ook met deze serie absoluut zijn hart ophalen.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu