Genieten van een Aufguss

Eindelijk is mijn sauna agenda zich ook weer aan het vullen. Zo snel dat het wel lijkt alsof ik de lange tijd van helemaal niks moet compenseren, maar goed een dagje ontspannen is altijd lekker. Mijn favoriete moment van de dag is altijd weer de aufguss, waarbij ik iedere keer weer hoop een “MMM” moment te hebben. Zo’n moment van kippenvel, dat je nog lang bijblijft.

Ook deze dag stond ik samen met moeders te wachten bij de ingang, mijn zusje met een boekje achterlatend op een relaxstoel. Tijdens de uitleg werd netjes gevraagd of er ook mensen voor het eerst waren en deze kregen, een uitermate slim idee, de mogelijkheid om als eerste de sauna te betreden zodat ze onderaan konden plaatsnemen. Beetje jammer dat dan er nog 8 of 9 mensen menen te moeten voordringen, terwijl iedereen binnen netjes op zijn beurt wacht. Nadat we allemaal plaats hadden genomen, enkele mensen konden helaas niet op hun favo plek en vertrokken weer, begon de aufguss met een muziekje. De eerste 10 seconden deden me denken aan het slaapmelodietje boven een kinderwieg, maar daarna bleek de muziek toch lekker ontspannend. Heerlijke geuren werden door beide leiders verspreid door de sauna met doeken.

Mijn aandacht werd getrokken door 2 dames aan de overkant, waarvan 1 gemeld had dat het haar eerste opgieting was. Netjes met de benen over elkaar en de handen er zedig opgeslagen zaten ze in het rond te kijken. Daar waar iedereen met zijn voeten plat op de grond ontspannen zit te genieten, valt deze zitwijze mij in ieder geval wel op. Iedereen mag overigens zijn eigen manier hebben om een aufguss te ervaren, laat ik daar vooral duidelijk in zijn. Maar voor iemand die voor het eerst is, is het waarschijnlijk wel prettig uitgelegd te krijgen dat je op deze manier de poriën van je benen afsluit en minder lichaamsoppervlakte kan gebruiken om te zweten.

Mijn MMM momentje kwam door het verspreiden van de warme lucht met een soort van zelfgemaakte vlaggen. De lucht werd langzaam verspreid maar kwam zo hard aan dat het een heerlijk kippenvel gevoel gaf. Daar waar mijn ervaring me leerde dat de harde handdoekslagen mijn favoriet waren, werd ik in deze luxueuze Gelderse sauna aangenaam verrast. Voor herhaling vatbaar.

April 2010