U bent hier

Fitzek, Sebastian - Het Joshuaprofiel

Waardering *****

De uit Duitsland gevestigde auteur heeft zich met zijn thriller Passagier 23 definitief op de kaart gezet binnen Nederland. Ook in eerdere thrillers liet hij al zien macabere gedachten te hebben die hij in zijn plots verwerkt. Hij laat zijn lezers kennismaken met zijn nachtmerries, voortkomend uit de vraag
“Wat als…”. Fitzek schrijft ook over wat hij weet, zoals bijvoorbeeld zijn kennis over Berlijn, waardoor hij zijn boeken tot leven weet te brengen (bron https://www.hebban.nl/artikelen/sebastian-fitzek-ik-geef-mijn-nachtmerri...).

Max Rhode is een thrillerauteur met slechts 1 bestseller op zijn naam; Bloedschool. Hij woont samen met zijn vrouw Kim en pleegdochter Jola in en bovenwoning en zowel zijn relatie als zijn werk staan ernstig zwaar onder druk. Hij heeft nog nooit in zijn leven iets crimineels gedaan, in tegenstelling tot zijn, in een Tbs-kliniek, wonende broer. Toch lijkt er iemand te weten dat Max op het punt staat het criminele pad op te gaan en zijn er anderen die hem daar koste wat kost van willen weerhouden.

Met zijn proloog weet Fitzek de lezer binnen enkele pagina’s niet alleen zijn eigen boek in te trekken, maar je ook te doen verlangen naar het, enkel in Duitsland verkrijgbare Bloedschool.  Hij is een meester in het opzetten van een spanningsboog en je continu op het randje van je stoel te houden omdat je wil weten hoe het plot in elkaar steekt. Het Joshuaprofiel is een echte pageturner die boeit van begin tot eind en je doet afvragen hoe geloofwaardig dit plot zou kunnen zijn. Kan voorspeld worden wie, wanneer welke criminele activiteit gaat ontplooien? Hoofdpersoon Max Rhode is een rustige, zachte man die tot weinig in staat lijkt te zijn. Jola is zijn pleegdochter en komt over als een flinke jonge meid met een grote dosis durf en zelfvertrouwen. Beiden ontwikkelen zich in het boek op een intrigerende wijze, waarbij vooral de duistere kant van Max naar boven komt. Fitzek weet de lezer zover te krijgen dat deze zich afvraagt hoever hij of zij zelf zou kunnen gaan om te overleven. In Het Joshuaprofiel  schuwt Fitzek de thema’s als kindermisbruik, mishandeling en aanverwante duistere zaken niet. Het maatschappelijke probleem van het internet waarop iedere stap die je maakt te achterhalen is, vormt een onderligger voor het gehele plot. Is Het Joshuaprofiel soms over de top? Absoluut, maar door de snelheid en de onverwachte wendingen wil je gewoon blijven lezen tot en met het nawoord van Fitzek zelf.  Het Joshuaprofiel is een eersteklas pageturner.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu