U bent hier

Ersson, Svea - Zonder Lisa

Waardering ***

Svea Ersson is ondanks haar Zweedse naam toch echt een Nederlandse auteur. Met Zonder Lisa bracht ze haar derde thriller uit. Haar eerste boek, Alleen Eva, werd uitgegeven nadat zij een schrijfwedstrijd bij Verbum Crime (nu de Crimecompagnie) won. In 2010 volgde haar tweede boek Voor altijd Isa. Ze woont samen met haar man en zoon in Zoetermeer.

In Zonder Lisa komen de hoofdpersonen uit het debuut van Errson weer in beeld. Eva woont nog steeds in Zweden, met vriend Tommy en hun kinderen. Haar stiefdochter Samantha komt logeren en dat brengt opschudding in het gezin. Tijdens het verstoppertje spelen verdwijnt Lisa uit beeld en dan begint een slopende periode voor Eva en Tommy.

Zonder Lisa leest als een trein en houdt je aan de pagina’s gekluisterd. Ersson heeft haar karakters goed uitgewerkt en maakt hen ondersteunend aan het verhaal dat zij wil vertellen. De dissociatieve identiteitsstoornis waaraan Eva leidt is goed beschreven, maar maakt bij momenten het verhaal wat ongeloofwaardig voor de lezer met enige kennis van deze problematiek. Vooral als je Alleen Eva niet gelezen hebt lijkt vooral de therapie bij ex-man Frank wel heel makkelijk te gaan. Toch weet Ersson te boeien en wil je wel weten hoe het afloopt. In Zonder Lisa lijken er ook nog wat losse eindjes uit Alleen Eva afgewerkt te worden, wat maakt dat deze nu zeker hoger op de leeslijst komt.

Zonder Lisa is zeker de moeite waard en hoort in de vakantiekoffer van 2012 een plekje te krijgen.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu