U bent hier

Ersson, Svea - Zin in Zillertal

 

Waardering ****

Op 4 januari 202 is Zin in Zillertal uitgekomen, het 2de boek van Svea Ersson in de “vertrekthriller” serie die Marelle Boersma gestart is. Al eerder schreef zij enkele psychologische thrillers, die allen ook uitkwamen bij uitgeverij Crimecompagnie waar zij een contract won met een schrijfwedstrijd. Op verzoek van Boersma ging Ersson schrijven aan een vertrektriller en aangezien die uit zou komen in het najaar was de keuze voor een winterse setting snel gemaakt. Hierdoor spelen zowel Hej Denemarken als Zin in Zillertal zich af in een sneeuwgebied. Alhoewel Svea Ersson wel haar best doet om hetgeen ze schrijft zoveel mogelijk kloppend te krijgen geeft ze zelf aan wel fictie te schrijven en zichzelf hiermee enige vrijheid te gunnen (bron; https://bookstamel.com/2020/11/25/interview-met-svea/ ).

Katja emigreert met haar twee kinderen, Rowan en Myrthe, naar Oostenrijk zodat zij kunnen trainen om hun olympische skidroom waar te kunnen maken. Terwijl Rowan en Myrthe dagelijks skiën probeert Katja een bestaan op te bouwen en hun verblijf daar mogelijk te maken, maar daar lijkt niet iedereen van gediend te zijn. Wanneer een oude bekende contact probeert te maken en haar herinnert aan haar eigen verleden op de lange latten wordt Katja in het nauw gedreven, want dat verleden had ze niet voor niks verborgen.

De winterse cover maakt direct duidelijk waar Zin in Zillertal zich zal afspelen, al had een skiër mogelijk nog wel iets beter gematched bij het plot. De kenmerkende roze kleur van de titel en de eerste pagina met doodskopjes maken direct duidelijk dat het boek door uitgeverij Crimecompagnie wordt uitgegeven. Op de achterflap een aanprijzing, een korte inleiding in het verhaal en wat info over de auteur waarbij ook eerdere boeken van Errson worden genoemd.
De proloog waar Ersson mee start is best heftig maar daarna neemt de auteur ons mee in de auto van Katja die met haar kinderen onderweg is naar haar nieuwe huis in Oostenrijk. Katja wordt neergezet als een doorzetter, iemand die zichzelf wegcijfert voor haar kinderen maar ook wel een enigszins naïeve en goedgelovige kant heeft. Naast haar zijn belangrijke personen haar 2 puberkinderen, vriend Ditmar en trainer Rado. Ersson is er goed in geslaagds om haar personages voldoende tot leven te brengen voor de rol die zij vervullen. Vele lezers zullen de puberreacties van zowel Rowan als Myrthe herkennen die bij menigeen een glimlach zullen ontlokken.
Vanaf de proloog heeft Zin in Zillertal een goede dosis spanning die, mede doordat er steeds iets gebeurt, gedurende het hele boek aanwezig blijft. Ersson weet regelmatig te verrassen en naarmate het boek vordert wordt het lastiger het weg te leggen. De korte en bondige schrijfstijl brengt vaart in het verhaal en ook voor een leek op skigebied is het verhaal goed te volgen zonder afgeleid te worden door moeilijke skitermen. Waar Errson in uitblinkt is de lezer meenemen naar de skipistes van Oostenrijk, ze weet de lezer zo het verhaal in te trekken dat je jezelf tussen de witte sneeuw waant. Zin in Zillertal is zowel voor de niet skiër als voor de skifanaat een goede manier om in de huidige lockdown toch even een momentje in de sneeuw te hebben.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu