U bent hier

Claudel, Philippe - Het kleine meisje van meneer Linh

~

Waardering *****

Philippe Claudel is een Franse auteur die al vele romans heeft geschreven. In zijn boek Grijze zielen voegt hij aan zijn roman ook thrillerelementen toe, waarmee hij wereldwijd succes boekt. Claudel vertelde na deze roman zich te willen toeleggen op een boek dat minder complex zou zijn, waarin hij met slechts 2 personages een verhaal zou kunnen vertellen. Het doel, veel zeggen met weinig middelen, is zeker terug te lezen in Het kleine meisje van meneer Linh (https://www.hebban.nl/artikelen/interview-philippe-claudel) .

Meneer Linh vertrekt uit zijn door oorlog geteisterde en verwoeste land om voor zijn kleindochter een betere toekomst te creeren. Aangekomen in het land waar hij deze dromen wil waarmaken, heeft hij zeer veel moeite om zijn weg te vinden. Toch weet meneer Linh een vriend te maken. Als meneer Linh naar een gesloten inrichting wordt gebracht storten zijn dromen bijna in, maar bij de pakken neerzitten is geen optie. Hij moet er zijn voor zijn kleindochter.

Het kleine meisje van meneer Linh bevat slechts 143 pagina’s, waarin Claudel met slechts 2 hoofdpersonages een verhaal vertelt over een bijzondere vriendschap. Met zijn eerste alinea weet Claudel de lezer al het verhaal in het trekken;

Een oude man staat op het achterdek van een boot. In zijn armen houdt hij een lichte koffer en een pasgeborene, nog lichter dan de koffer. De oude man heet meneer Linh. Hij is de enige die weet dat hij zo weet, want iedereen die het wist is om hem heen gestorven.

Vanaf het eerste moment weet Claudel de lezer mee te nemen in het leven van meneer Linh en de moeite die het hem kost om zich aan te passen aan zijn nieuwe leven. Je voelt de wanhoop van een man die alles doet voor zijn kleine meisje, om haar de beste toekomst te gunnen. Met de ontluikende vriendschap tussen Bark en meneer Linh neemt het verdriet af en gaat de zon op de pagina’s schijnen. Op intrigerende wijze laat Claudel zien dat vriendschap geen woorden nodig heeft, dat een aanraking en luisteren al voldoende is om iemand een goed gevoel te geven. De onverwachte plotwending aan het einde raakt en maakt dat je zeker een brok in je keel moet wegslikken.  Een must-read roman.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu