U bent hier

Claes, Jo - De mythe van Methusalem

Waardering *****

Vlaamse auteur Jo Claes woont en werkt in het Belgische Leuven. Hij publiceerde bestsellers over mythologie, hagiografie en iconografie en schreef novelles en (misdaad)romans. Met zijn boek Gedegen vonnis werd hij genomineerd voor De Gouden strop en De Diamanten kogel. Deze docent Nederlands – Engels noemt zowel zijn leraarschap als zijn schrijverschap een roeping.

Met een fenomenale ontdekking in het stamcelonderzoek weet een Leuvens instituut zich internationaal op de kaart te zetten.  Veroudering kan drastisch geremd worden. Terwijl de hele wetenschappelijke wereld met stomheid is geslagen, pleegt het hoofd van het instituut zelfmoord tijdens een vakantie op Kreta. Andreas Kurver, wetenschapsjournalist, duikt in de spectaculaire ontdekking. Tegelijkertijd wordt hoofdinspecteur Berg benaderd door de verloofde van de overleden professor, omdat zij ervan overtuigd is dat haar vriend is vermoord. Door zijn contacten met de assistente Haynee die in het lab werkt, heeft Berg in ieder geval enige ingang. Hij ondervindt behoorlijke tegenwerking tijdens het onderzoek, maar als ook in Leuven iemand onder verdachte omstandigheden zelfmoord pleegt, wordt duidelijk dat er veel meer aan de hand is dan op het eerste gezicht lijkt.

Het zevende deel in de serie rondom hoofdinspecteur Berg is ook zeer goed te lezen zonder de andere delen te hebben gelezen, echter nadien ontstaat zeker de wens de rest van de serie ook te lezen. Berg is een aansprekend karakter, gedreven in zijn werk en gepassioneerd in zijn hobby’s. Ook de overige karakters in De mythe van Methusalem zijn goed uitgediept en neergezet, waarbij Claes ook voldoende aandacht heeft gehad voor de onderlinge relaties. Vanaf de proloog weet Claes je met een flinke dosis spanning het verhaal in te trekken, een spanningsboog die hij tot het einde weet vol te houden. Zelfs op de laatste pagina weet Claes met de laatste zinnen nog even de spanning weer flink op te bouwen, waardoor je als lezer met een voldaan maar vragend gevoel achterblijft. De Mythe van Methusalem heeft een ijzersterk plot waarbij het hoofdonderwerp op een geweldige manier verwerkt is in een zeer spannend boek. Claes laat geen losse eindjes achter maar weet, zonder te vroeg teveel info weg te geven, de verhaallijnen in de laatste hoofdstukken op adembenemende wijze bij elkaar te voegen. Een boek dat iedere thrillerliefhebber gelezen moet hebben! Een terecht nominatie voor de Hercule Poirotprijs 2014, waar ook de winst zeker op zijn plaats was geweest.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu