U bent hier

Börjlind, Cilla & Rolf - Springvloed

Waardering ****

Er is een nieuwe schrijversechtpaar gesignaleerd in thrillerland. Cilla en Rolf Börjlind zijn gevierde scenarioschrijvers afkomstig uit Zweden. Ze regisseerden meer dan 40 films en komen nu met hun debuut Springvloed. Onder andere de “Martin Beck” films en de scenario’s van Arne Dahl mogen zij aan hun lijst toevoegen. Ze staan bekend om sterke plots en charismatische personages die met sociale conflicten in aanraking komen.

Springvloed draait om de jonge Olivia, politieagente in opleiding, die de facultatieve opdracht krijgt om aan een cold-case te werken en te kijken of ze deze met hedendaagse methoden kan oplossen. Ze kiest voor de moord op Nordkoster, 23 jaar geleden, waar haar vader als inspecteur bij betrokken was. Een weerzinwekkende moord, waarbij een vrouw is begraven is achtergelaten op het strand, wachtend op de springvloed. Tom Stilton, oud-rechercheur, is haar aanknopingspunt, maar hij lijkt spoorloos verdwenen.

Tegelijkertijd wordt Stockholm opgeschrikt door verschrikkelijke mishandelingen en moorden, die gefilmd wordt en online gepost worden. Daklozen zijn het slachtoffer en van de daders ontbreekt elk spoor.

Het duo Börjlind heeft met Springvloed een debuut vol vaart afgeleverd. Het eerste boek in de serie rondom Olivia Rönning en Tom Stilton kan met recht een pageturner genoemd worden. Vanaf het moment dat Olivia zich vastbijt in de cold-case weet het duo wending na wending aan te brengen waardoor je als lezer meegesleept wordt. Op sommige momenten lijken ze echter iets uit de bocht te vliegen wat de geloofwaardigheid ietwat aantast. Toch blijft Springvloed boeien.

Ook de tweede verhaallijn wordt helder en intrigerend neergezet en maakt dat je wil weten wie deze weerzinwekkende mishandelingen op zijn geweten heeft. Cilla en Rolf hebben interessante personages neergezet die steeds een nieuw stukje van zichzelf onthullen. Karakters waarmee je je als lezer kan identificeren met eigenschappen die men in iedereen herkent en problemen waar je als gewone burger ook tegenaan loopt. De verschillende verhaallijnen gaan in sneltreinvaart naar een ontknoping die zeer onverwacht om de hoek komt. En zelfs daarna weet het duo Börjlind nog een laatste spin aan het verhaal te geven.  Een zeer sterk debuut dat smaakt naar meer.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu