U bent hier

Bolton, Sharon - Die Zomer

Waardering ****

Sharon Bolton is marketingmanager wanneer zij besluit om de pen ter hand te nemen. Toen een journalist haar vertelde hoe makkelijk je aan een goed boek flink wat geld kon overhouden besloot ze op die manier haar studieschuld af te betalen. Toen ze haar afgeronde manuscript aan een uitgever voorlegde en haar contract kon tekenen wilde deze wel dat aan de naam niet af te lezen was dat zij een vrouwelijke auteur was en dus prijkt op haar eerste thrillers de naam S.J. Bolton. Tegenwoordig is meer dan duidelijk dat Sharon Bolton de spannende boeken schrijft (bron; https://www.hebban.nl/artikelen/dossier-sj-bolton). Over haar nieuwste boek Die zomer vertelt Bolton dat het boek gestoeld is op één van haar grootste eigen angsten, namelijk dat een inschattingsfout verwoestende gevolgen voor je leven heeft. Het op het verkeerde been zetten van de lezer ziet Bolton als haar werk, haar boek moet de lezer dwingen zichzelf continu vragen te stellen en elke voor zichzelf getrokken conclusie weer ter discussie te stellen (bron; https://www.hebban.nl/artikelen/sharon-bolton-lezers-op-het-verkeerde-been-zetten-is-mijn-werk).

 Na een heftige gebeurtenis, waarbij een moeder met 2 kinderen om het leven komt, neemt Megan de schuld op zich van hetvoorgevallen incident, met slechts 1 voorwaarde. Al haar vrienden zijn haar een gunst verschuldigd die zij op elk moment naar believen mag innen. Wanneer dat moment aanbreekt, komen de levens van de hele vriendengroep op scherp te staan.

De cover van Die zomer brengt direct het zomerse gevoel door de zon die op het water schijnt. In eerste instantie lijkt er niet direct een link, maar wanneer je een zwembad op de cover herkent dan is duidelijk dat de afbeelding goed past. Op de achtergrond de intro, waarin voor het eerste gedeelte van het boek in slechts enkele zinnen beschreven staat. Het 2de deel wordt ingeleid met slechts 1 zin, maar wel eentje die de lezer het boek in trekt.
Al vanaf het eerste moment weet Bolton de spanning op te bouwen, zelfs in het eerste deel ook al is door de achterflap al wel bekend dat het allemaal nog moet gaan beginnen. De wijze waarop ze de groep vrienden introduceert, hun rollen ten opzichte van elkaar duidelijk maakt en langzaam toewerkt naar de heftige gebeurtenis maken dat je ook al dan nieuwsgierig bent en wilt blijven doorlezen. Ondanks dat het over kan komen als een cliché vriendengroep, met onder andere de stoere jongen, de knappe meid en het buitenbeentje, is dit niet zo zeer storend als herkenbaar voor een ieder die de adolescentenperiode al achter zich heeft liggen. Wanneer Bolton de sprong van 20 jaar naar het heden maakt lukt het om de lezer mee te nemen zonder dat het gat dat tussen de gedeeltes zit storend is. Door vanuit alle personages te schrijven en hen te laten reflecteren op zichzelf en in de dialogen met elkaar worden de puzzelstukjes gelegd. De rol van Megan en hetgeen zij in de relatie met de ander doet en eist creëert de spanning en het onderlinge wantrouwen. Die zomer laat je nadenken over de gevolgen van gedrag en de beloftes die je maakt en al dan niet na komt, waarbij Bolton je regelmatig op het verkeerde been weet te zetten. De deadline creëert urgentie en werkt spanning verhogend, terwijl de momenten van rust die Bolton inbouwt helpen om het verhaal verder onder je huid te laten kruipen. In Die zomer heerst het psychologische spanningsspel en daarin is Sharon Bolten heer en meester.

Die zomer is uitgebracht bij uitgeverij AWBruna.

Eerdere recensies van de boeken van Sharon Bolton op deze site zijn;

Zielsgeheim 5*****

Nachtmerries 4****

Kleine zwarte leugens 4****

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu