U bent hier

Boersma, Haak, Lisdonk e.a. - Waan je in een andere wereld

Waardering ****

Zowat ieder jaar komt Crimecompagnie wel met een bundel korte verhalen van haar auteurs en de winnaar of winnares van een korte verhalen wedstrijd. Dit jaar staat de bundel in het teken van de “ik vertrek” verhalen, bekend van o.a. Marelle Boersma. Naast haar korte verhaal zijn onder andere auteur Heleen van den Hoven (bekend van Het Tango Algoritme en Het Carpa complot), Martine Kamphuis (bekend van De Kliniek en  Zondebok) en Ad van de lisdonk (bekend van Het Amazoneconflict) van de partij. Debutante in deze bundel is Vera van Beers, die dit jaar de verhalenwedstrijd won. Waan je in een andere wereld neemt je mee op reis naar verschillende oorden.

De zomerse cover geeft direct het vakantiegevoel dat je als lezer zoekt nu corona het vakantie vieren lastiger maakt. Het zonnige strand waar lekker geschommeld wordt is erg aantrekkelijk al is de wetenschap dat het om een thrillerbundel gaat voldoende om al te weten dat het vast niet zo zonnig zal eindigen voor iedereen.
Marelle Boersma opent de bundel met een voorwoord waarin ze terugblikt op haar reden om ooit “vertrekthrillers” te gaan schrijven, het emigreren naar een ander land en alles wat daarbij hoort. Een droom naleven, zoals Boersma het zelf noemt, met alles wat daarbij hoort.
Haar verhaal speelt zich af in Frankrijk, waar ze momenteel zelf ook nog woont, en met de eerst alinea weet ze al duidelijk te maken dat haar personage niet zomaar vertrekt en dat er wat in het verschiet ligt. Boersma weet te verrassen in de enkele pagina’s die ze heeft, tot het einde aan toe. Duidelijk is dat zij, zelfs in het korte verhaal, de lezer goed weet te boeien.

Gezien een bundel korte verhalen vooral verrassend moet blijven, neemt het teveel spanning weg om alle verhalen te bespreken. Gesteld kan wel worden dat de verscheidene auteurs die hun korte verhaal voor deze bundel schreven over het algemeen weten te boeien en te verrassen. Verhoeven levert een kort verhaal af dat zich afspeelt op Kenning, waar ook haar eerdere trilogie zich afspeelt en ook Kamphuis grijpt terug op haar eerdere ervaringen met TBS’ers om een geslaagd kort verhaal neer te zetten. Waan je in een andere wereld is een sprankelende bundel korte, maar zeker ook, spannende verhalen die de lezer meeneemt om even weg te zijn uit het dagelijkse leven.


 

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu