U bent hier

Blau, Sarah - De anderen

Waardering *

Auteur Sarah Blau is ook toneelschrijver. Ze ontving de Prijs van de Minister-President voor Hebreeuwse Literatuur 2015 en de Prijs van Verdienste voor Alumni van de Bar-Ilan Universiteit 2017 als erkenning voor haar bijdrage aan de verrijking van de cultuur in Israël en haar activiteiten op het gebied van de literatuur.

Wanneer Sheila hoort van het overlijden van één van haar oudste vriendinnen, een vooraanstaand feministisch wetenschapper, weet ze dat de politie haar zal bellen. Samen met haar vriendinnengroep sloot Sheila een pact om kinderloos te blijven, net zoals hun vrouwelijke voorbeelden uit de Tora. Nu haar leven ook op het spel lijkt te staan, is het de vraag wie Sheila kan vertrouwen en wie haar een hoge prijs wil laten betalen.

De cover van De Anderen wordt gesierd door 2 babypoppen met enge ogen. Passend bij het genre thriller waarin dit boek door uitgeverij De Geus in de markt is gezet. Op de achterflap een inleiding in het verhaal, waarin wordt vertelt over hoofdpersonage Sheila die midden in een moordonderzoek beland als één van haar oudste vriendinnen wordt vermoord. Duidelijk wordt ook dat de bewuste kinderloosheid van vrouwen uit de Tora een belangrijke rol in het verhaal zal spelen, iets waar Sheila en haar vriendinnengroep tijdens het studeren over afspraken dat zij ook kinderloos zouden blijven.
De Anderen blijkt in de ik-vorm geschreven te zijn en vertelt het verhaal vanuit het perspectief van de 41-jarige Sheila. Deze vrouw blijkt niet bepaald een aangenaam persoon, iemand die enorm van zichzelf overtuigd en zich verheven voelt boven anderen door haar denkbeelden. Door de schrijfstijl van de auteur, waarbij er regelmatig cursieve tekst wordt toegevoegd die lijken te staan voor de gedachten van Sheila, neemt de irritatie richting dit personage nog extra toe.
Naast Sheila zijn er belangrijke rollen weggelegd voor haar beste vriend, de vriendelijke en behulpzame, Eli, de onderzoekende Micha en de jongere Gali en komen er daarnaast een aantal oude bekenden vanuit Sheila’s studententijd voorbij. Helaas is het de auteur niet bepaald gelukt om de lezer bij de personages te betrekken, de enige die nog enige positieve gevoelens weet op te wekken is Eli, verder is er vooral sprake van haat en nijd tussen de verschillende personen en dat maakt De anderen niet bepaald een prettig leesbaar boek.
Waar de achterflap een spannend en intrigerend boek belooft weet de auteur dit helaas niet waar te maken. Wat ontbreekt in dit boek is enige vorm van spanning, iets wat in een thriller toch wel het basis element mag worden genoemd. Gedurende het hele boek, dat geschreven is in een langdradige schrijfstijl waarin de auteur het einde van een zin moeilijk weet te vinden, gebeurt er weinig dat verrassend genoemd kan worden. Waar de auteur wel voor een verrassend en origineel thema heeft gekozen heeft ze dit onvoldoende weten uit te werken doordat het zonder kennis over de Tora voor de lezer niet goed te volgen is. Helaas is De anderen geen aanrader voor lezers die de Tora niet kennen en ook niet bepaald een visitekaartje voor de auteur.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu