U bent hier

Blackwood, Grant - Plicht en eer

Waardering **

Plicht en eer is het 21ste deel in de serie rondom de familie Ryan, geschreven door Grant Blackwood.  Sinds het overlijden van Tom Clancy wordt de serie voortgezet wordt door auteurs Grant Blackwood en Mark Greaney die eerder al samen met hem aan de boeken schreven. Omdat zowel Blackwood als Greaney delen schrijven met Ryan Jr, als hoofpersoon hebben ze regelmatig overleg om te zorgen dat hij een consistent personage blijft. Blackwood vertelt het gevoel te hebben dat Clancy op zijn schouder meekijkt als hij schrijft aan boeken in de Ryan serie en wil zeker nog meer delen schrijven (bron: http://crimespreemag.com/an-interview-with-grant-blackwood/).

Iemand heeft het op het leven van Jack Ryan Jr. voorzien. De politie denkt dat hij het slachtoffer is geworden van een doodgewone beroving, maar Jack weet wel beter. Hij wist dat zijn aanvaller een beroepsmoordenaar was, wat ook de reden was dat hij hem doodde. Omdat Jack uit de Campus is gezet, de geheime dienst die door zijn vader is opgericht, staat hij er helemaal alleen voor. In het diepste geheim zet hij de tegenaanval in. Zijn tegenstanders; een wereldwijd gerespecteerde filantroop en mensenrechtenadvocaat. Langzaam maar zeker achterhaalt Jack de gruwelijke waarheid over een langlopende terreurcampagne die al duizenden levens heeft gekost.

De cover van Plicht en eer past goed binnen de reeks boeken van Tom Clancy. De helderblauwe kleur staat mooi en de afbeelding past goed bij het plot. De tekst op de achterflap onthult wel wat veel informatie. Plicht en eer is een deel rondom hoofdpersoon Jack Ryan junior, die na zijn acties in Opperbevel, dat een half jaar terug verscheen, uit De Campus is gezet om te bedenken of hij zich wel of niet aan de regels daar wil conformeren. Jack is jong, soms naïef, impulsief en heeft een enorme drive om het zo te doen als hij denkt dat goed is. Hij staat nu op eigen benen en wordt gedurende het plot met voor hem herkenbaar gedrag geconfronteerd wat hem aan het denken zet. Het lijkt ook vooral alsof dit deel een soort van tussenvoegsel in de serie is om zijn personage verder uit te diepen, want qua plot kan het niet bepaald meten met de andere boeken  van Clancy. Waar onder Clancy zijn naam over het algemeen goed onderbouwde plots verschijnen, kent Plicht en eer weinig diepgang en verloopt alles iets te makkelijk. Het verhaal is rechttoe, recht aan en mist de meerdere verhaallijnen die normaal voor verrassing en onverwachte wendingen zorgen.De techno kant die de boeken van Clancy normaal bieden ontbreekt helaas. Toch is Plicht en eer wel een boek met veel actie die goed uitgewerkt is en ook wel spanning biedt. Het zal de lezer van actiethrillers dan ook zeker kunnen vermaken, mede door de aansprekende Jack Ryan en zijn kompaan Effrem Likkel.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu