U bent hier

Beer, Herma de - Sprakeloos

Waardering ***

Herma de Beer debuteerde in 2006 met haar eerste gedichtenbundel Vel van licht. Ze studeerde Nederlands en sociologie en heeft een eigen tekst- en taalbureau waar ze onder andere cursussen creatief schrijven geeft. Naast het schrijven is Herma de Beer ook beeldend kunstenaar en heeft ze al meermaals met haar schilderijen geëxposeerd. Over Sprakeloos vertelt Herma de Beer dat het niet autobiografisch is, maar wel gebaseerd is op haar eigen ervaringen.

Emma is getrouwd en moeder van 3 volwassen kinderen. Op een bepaald moment in haar leven gaat het niet meer goed met haar en zoekt ze hulp om haar leven weer op de rails te krijgen. De diagnose verrast Emma volkomen. In Sprakeloos nemen we een kijkje in het leven van Emma terwijl zij terugkijkt hoe autisme haar leven heeft beïnvloedt en worstelt om haar leven verder vorm te geven.

Herma de Beer heeft een sprekend boek geschreven, waarin zij op humorvolle en soms ook emotionele wijze een beeld schetst van de moeite die iemand met een autisme spectrum stoornis (ASS) heeft in het leven. Op een integere wijze maakt ze zichtbaar hoe lastig een diagnose in het ASS spectrum kan zijn. De terechte vraag wat er veranderd als je over je diagnose vertelt houdt Emma lang bezig en wordt goed uitgediept. Het open einde heeft het gewenste effect, namelijk dat je als lezer aan het denken wordt gezet over de diagnose ASS en over hoe je met mensen met deze diagnose omgaat.

 

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu