U bent hier

Bauer, Belinda - De schitterende doden

Waardering ****

De auteur die met haar debuut al een Gold Dagger in 2010 mee naar huis mocht nemen, is de Britse Belinda Bauer. Met haar nieuwste thriller, De schitterende doden, heeft ze een personage gebruikt van haar vroegere evenbeeld, de crime journalist ( bron http://www.crimefictionlover.com/2014/05/interview-belinda-bauer/). De vraag blijft echter of dit personage en het boek net zo goed zijn als Bauer zelf als journaliste was.

Eve Singer is op zoek naar de dood. Haar carrière als misdaadverslaggever lijkt voortijdig aan zijn eind te komen en ze is bereid om alles te doen om haar op sensatie beruste publiek tevreden te stellen. De moordenaar is ook op zoek naar de dood, om aan iedereen de schoonheid van het sterven te laten zien. Hij kondigt zijn macabere optredens van tevoren aan en zorgt ervoor dat deze voor iedereen te zien zijn. Wanneer de moordenaar contact opneemt met Eve, grijpt ze deze kans om als eerste de moorden te verslaan met beide handen aan.

De schitterende doden heeft een hele mooie cover waarin de vergankelijkheid van de vlinder in al zijn facetten centraal lijkt te staan. De zwart goeden kaft trekt de aandacht, zeker door de intrigerende tekst “Hij zou haar kunnen doden, zij zou het kunnen toelaten”. Ook de inleiding op de achterflap, klinkt dermate macaber dat het maakt dat het boek gelijk hoog op de NTL stapel zal komen bij menig thrillerlezer. De openingstekst is wat vaag, maar past goed bij het verhaal. Met het eerste hoofdstuk dat daarna volgt word je als lezer gelijk het verhaal ingetrokken en krijg je al een eerst blik op het werk van de moordenaar. Gruwelijk en toch intrigerend, want waarom doet deze persoon wat hij doet? Met verschillende hoofdstukken vanuit het perspectief van de moordenaar, zowel in flashback perspectief als in het heden, begrijp je deze persoon steeds beter. En juist in deze momenten en tijdens de contacten met Eve neemt de spanning toe. Met iedere plotwending word je als lezer getriggerd om verder te lezen en te ontdekken wat Bauer nog meer uit voor de lezer in petto heeft. Ook het andere hoofdpersonage Eve is voldoende uitgediept zowel in haar werk als privéleven en intrigeert gedurende het hele boek, omdat ze ook met regelmaat onverwachte beslissingen neemt. Dit is zeker een karakter waar Bauer meerdere boeken mee vooruit zou kunnen. Het plot van De schitterende doden is verrassend, raast in snelle vaart verder en maakt dat je het boek niet weg wil leggen. Een aanrader voor iedereen die van een goede thriller houdt.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu