U bent hier

Baldacci, David - Het motief

Waardering ***

Het motief is het derde deel in de nieuwste serie, rondom Amos Decker, van bestseller auteur David Baldacci. Over zijn eigen succes vertelt hij dat dit komt door zijn passie voor waar hij over schrijft. Jonge auteurs zijn vaak geneigd de trends te volgen, aldus Baldacci, waardoor ze halverwege het boek niet meer geïnteresseerd zijn in wat ze schrijven. Schrijven over Amos Decker is fijn, want door Decker zijn geheugen kan Baldacci het plot zonder problemen in een nieuwe richting laten gaan wat zeer prettig is aangezien hij zelf ook bij het starten met schrijven nog niet weet hoe het boek zal eindigen (bron https://greenvillejournal.com/2017/04/10/david-baldacci-talks-flawed-detective-latest-yarn-fix/ ).

Voor de ogen van Amos Decker schiet Walter Dabney, liefhebbende echtgenoot, vader van vier en met een bestaan waar velen jaloers op zijn lerares Anne Berkshire dood voor de deur van de FBI. De totaal onverwachte en onverklaarbare moord vormt een nieuwe zaak voor het team waar Decker in werkt, die de overstap maken van cold-cases naar lopende zaken. Tijdens het onderzoek, op zoek naar een link die niet lijkt te bestaan, stuit het team op een op handen zijnde aanslag, één die het team midden in de vuurlinie plaatst.

De cover van Het motief is rustig door zowel zijn vormgeving als de donkerrode kleur en past goed in de serie door de eensgezinde vormgeving met de vakken die allemaal een ander perspectief op 1 plaatje geven. De vraag op de cover “zou jij een moord plegen om je familie te beschermen?” prikkelt de nieuwsgierigheid. Op de achterflap een inleiding in het verhaal wat aangevuld wordt met een fragment op de boekomslag, waardoor de lezer zeker geprikkeld word. Ook in dit boek staat Amos Decker centraal, de man die niks kan vergeten. Baldacci laat de lezer wederom kennismaken met een nieuwe kant van Decker waarin ook zijn emoties meer zichtbaar worden en zijn zachte kant meer in beeld komt. Zeker in zijn relatie tot de soms twijfelende Alex Jamison. Wederom heeft Baldacci een goed plot neergezet waarin niet alleen de lezer maar ook het team van Decker lange tijd wel puzzelstukjes heeft maar het de vraag is hoe alles in elkaar valt. Toch zijn er ditmaal, in tegenstelling tot de eerste 2 delen, wat meer voorspelbare dingen wat maakt dat Het motief toch een minder verrassend boek is dan Baldacci soms weet af te leveren. Wat wel goed gelukt is, is het inbouwen van spannende momenten versus de rust in het verhaal. De cliffhangers maken dat je verder wil lezen en dat je blijft puzzelen wat nu het motief is geweest voor de acties van Walter Dabney. Ook al kan Het motief niet tippen aan eerdere delen De geheugenman en De laatste mijl toch is het zeker de moeite waard om Amos Decker te blijven volgen.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu