U bent hier

Baldacci, David - De ontsnapping

Waardering ***

David Baldacci is niet alleen een bestseller auteur in de Verenigde Staten maar word over de hele wereld geroemd om zijn spannende thrillers. Hij vertelt wel eens na te denken over het risico dat zijn plot nog voor het boek uitkomt als waarheid in het nieuws is, maar gelukkig is het geluk tot nu toe met hem geweest. Vanaf het moment dat hij de serie rondom John en Robert Puller startte wist hij al dat hij ergens het verhaal van Robert uit de doeken zou doen, maar bij de eerste 2 boeken had hij nog geen idee wanneer. Met De ontsnapping is dat moment gekomen (bron http://www.thebigthrill.org/2014/10/a-between-the-lines-interview-with-david-baldacci/ ) .

Terwijl een stormfront overtrekt valt in de zwaarst beveiligde militaire gevangenis de stroom uit. Als ook de back-up generator uitvalt en alle celdeuren opengaan word de ramp alleen maar groter. In de ochtend blijkt dat de plek van majoor Robert Puller is ingenomen door een andere man, een dode man. Zijn ontsnapping leidt tot een massale klopjacht. John Puller, CID, is ook vastbesloten om zijn broer te vinden en bijt zich vast in de zaak. Naarmate hij meer ontdekt over zijn broer en zijn strafzaak blijkt dat er iemand is die niet wil dat de waarheid naar buiten komt.

De cover van De ontsnapping past goed bij de covers die de serie rondom John & Robert Puller sieren. De man die wegloopt in een vervagende achtergrond past ook goed bij het verhaal. Op de achterkant staat een inleiding in het verhaal die wel wat spannender had mogen zijn met daaronder korte info over David Baldacci naast zijn foto. Met de eerste hoofdstukken van de storm en de ontsnapping weet Baldacci de lezer gelijk nieuwsgierig te krijgen naar hoe de ontsnapping heeft plaatsgevonden. Het plot ontvouwt zich langzaam maar gestaag, waarbij de lezer bijna doodgegooid word met alle afkortingen van alle instanties in de defensie en inlichtingwereld wat de vaart wel wat uit het verhaal haalt. Ondanks dat het logisch is dat deze informatie in het boek zit, is de vraag of het schrappen van een aantal van die afko’s niet had gezorgd voor een beter leesbaar verhaal zonder dat dit afbreuk aan het plot had gedaan. De geheimen die iedereen voor elkaar heeft zijn niet op één hand te tellen, maar dit past wel weer goed bij de wereld waarin Robert en John Puller zich begeven. Hierdoor word je als lezer ook in onduidelijkheid gehouden over hoe één en ander in elkaar zit, al zijn sommige dingen wel wat voorspelbaar. Met regelmaat schotelt Baldacci ons een actiescene voor waarin John Puller als een soort van moderne MacGyver zich altijd weer op bijzondere wijze uit weet te redden. Actiescenes die uiteindelijk toch geloofwaardig overkomen, ook al oogt het soms een tikje over de top, door de vele veiligheidsdiensten die ermee gemoeid zijn. In ieder boek in de serie rondom de Pullers leer je de hoofdpersonen iets beter kennen, echter De ontsnapping levert daarin geen grote bijdrage. Wat Baldacci wel goed gelukt is, is om John zo neer te zetten als dat je van hem verwacht als je de eerdere boeken uit de serie hebt gelezen terwijl hij hier ook nog geconfronteerd word met iets wat hem persoonlijk raakt. Zijn rechtvaardigheidsgevoel komt met regelmaat in conflict met zijn loyaliteit aan zijn werkgever, iets wat ook niet anders kan als je werkgever wil dat je jouw broer weer achter de tralies weet te krijgen. Nieuw personage Veronica Knox is een harde, mysterieuze dame uit de wereld van de inlichtingendienst. Haar manipulatieve acties en afstandelijke houding maken haar niet geliefd en toch weet Baldacci geloofwaardig te maken dat Puller anders naar haar gaat kijken. Samenvattend kan gesteld worden dat De ontsnapping door de vele afkortingen vaart verliest en soms lastig te volgen is, maar dat Baldacci een geloofwaardig en intrigerend verhaal heeft neergezet.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu