U bent hier

Arlidge, M.J. - Iene Miene Mutte

Waardering ****

M.J. Arlidge heeft zijn sporen in de auteurswereld ondertussen al verdient. Iene miene mutte is zijn debuut in een serie rondom inspecteur Helen Grace, waar ondertussen ook al de delen Piep zei de muis en Pluk een roos van zijn verschenen. Arlidge werkte al jaren als scriptschrijver en producent en beoordeelde thrillers op hun geschiktheid voor televisie. Na veel frustratie over wat hij las besloot hij het zelf te proberen en schreef vier conceptafleveringen voor televisie rondom Helen Grace terwijl hij ondertussen aan zijn debuutthriller schreef. Hij is waarschijnlijk een van de weinige auteurs die het advies kreeg om uitgebreider te schrijven en iets vaart te minderen (bron https://www.hebban.nl/artikelen/interview-mj-arlidge ).

Een halfdood meisje komt het bos uit rennen met het meest bizarre verhaal dat Helen Grace ooit gehoord heeft. Maar ieder woord blijkt waar te zijn. Na enkele dagen duikt er een tweede slachtoffer op en lijkt er een verband te zijn. De slachtoffers worden in tweetallen ontvoerd, gevangengehouden, uitgehongerd en tot een duivels dilemma gedwongen; jouw leven of dat van de ander houdt nu op. Helen maakt samen met haar team jacht op een ingenieuze psychopaat die de overlevende slachtoffers met een enorm schuldgevoel opzadelt.

Met de proloog zet M.J. Arlidge de boel gelijk op scherp. Het duivelse dilemma dat ze haar personage voorschotelt doet je als lezer nadenken over welke keuze jij zou maken en welke invloed de andere persoon daar op heeft. Met een plot dat op hoge snelheid verder raast word je als lezer meegenomen in het onderzoek van Helen Grace en haar team. Met de korte hoofdstukken kan Arlidge snel wisselen tussen de verschillende verhaallijnen, waardoor je steeds geboeid blijft en met regelmaat een cliffhanger krijgt voorgeschoteld. Tot aan de laatste pagina blijft Iene miene mutte spannend mede door de emoties waar Arlidge mee speelt. Helen Grace is een bijzondere vrouw met twee heel verschillende kanten die je als lezer in beeld krijgt. Door haar zowel in haar werk als in haar privéleven neer te zetten wordt het contrast extra duidelijk, krijgt Grace meer diepgang en word ze een personage dat zeker nog een aantal boeken mee kan. Haar teamleden Mark en Charlie hebben in dit boek een grotere rol en Arlidge heeft ook hen meer uitgediept. De slachtoffers worden waar nodig verder uitgewerkt maar hier ligt duidelijk minder de nadruk op en dat past ook goed in het verhaal. Iene miene mutte is een debuutthriller dat schreeuwt om een vervolg en gelukkig liggen deel 2 Piep zei de muis en deel 3 Pluk een roos al in de winkel en is het vierde deel Klikspaan ook al aangekondigd.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu