U bent hier

Archer, Jeffrey - Wie niet waagt

Waardering ****

Jeffrey Archer, auteur en voormalig Brits parlementslid komt met een nieuwe serie rondom detective William Warwick. Ook al zijn er al vele boeken van zijn hand in het Nederlands verschenen, toch is het geen al te bekende naam in de Nederlandse boekenwereld. Op jonge leeftijd studeerde hij voor gymleraar en nam deel aan Internationale sprintwedstrijden waarna hij aan een politieke carrière begon en al op 29-jarige leeftijd in het Lagerhuis plaatsnam. Archer begon met schrijven toen hij bankroet raakte en wist met zijn eerste boek gelijk te scoren. Wie niet waagt gaat over William Warwick, door Archer omschreven als een nette, brave, ambitieuze en een klein beetje naïeve jongeman (bron; https://www.panmacmillan.com.au/an-interview-with-jeffrey-archer/ ).

1979, London, William Warwick draait, enkele jaren na de strijd met zijn vader over wat hij wil worden, zijn eerste diensten op straat.  Op weg om zijn droom te verwezenlijken, rechercheur worden bij Scotland Yard. Wanneer zijn kennis van kunst wordt opgemerkt wordt hij toegevoegd aan het team kunst- en antiekcriminaliteit, waar hij in de ban raakt van één van de grootste vervalsers ooit. Tijdens zijn onderzoek krijgt William kennis aan Beth, een knappe en gevatte museumgids. Hun ontluikende liefde wordt echter omringd door een groot geheim…

De cover van Wie niet waagt maakt direct duidelijk waar de serie rondom Warwick zich afspeelt, het London is duidelijk herkenbaar. De kleursetting maakt dat het ook wel voelt alsof dit goed bij de tijdsperiode van toen past, je kan je wel direct in het London van 1979 wanen. Op de achterflap enkel een inleiding in het plot en die nodigt uit te gaan lezen.
Hoofdpersonage William komt precies zo over als Archer het bedoeld heeft, zijn ietwat naieve kijk op het leven en zijn werk maak dat hij soms onbedoeld wat onhandig overkomt maar tegelijkertijd maakt het hem tot een sympathiek personage. Bij momenten wordt wel degelijk duidelijk dat Warwick wel degelijk een mening heeft, deze durft te delen en ook iemand met respect durft aan of tegen te spreken wat. Naast Warwick heeft zijn vader een kleine maar belangrijke rol, door zowel zijn eigen aandeel als advocaat als om Warwick meer verdieping mee te geven. Beth is een mooie en gevatte museumgids en de wijze waarop de relatie tussen haar en Warwick zich ontwikkeld is leuk om te volgen en voorkomt dat de nadruk enkel ligt op de carrière van William Warwick. Het geheime wat aan haar gekoppeld is wordt op een intrigerende wijze verwezen in het plot, waarbij voor de lezer best lang verborgen blijft wat er mee speelt.
Het plot, waarin gefocust wordt op de fraude in de kunsthandel, zit goed in elkaar en hierin weet Archer de lezer goed bij de les te houden. Zonder belerend te zijn krijg je van de auteur een inkijkje in hoe de fraude in de kunstwereld kan werken en op welke manier je opgelicht kan worden. Hoe goed sommige vervalsers zijn en wat ze daarmee kunnen bereiken. De spanning, ook al is het geen hoogspanning, is voldoende aanwezig en maakt dat je door wil blijven lezen. Zeker voor een spannende roman scoort Wie niet waagt hiervoor een prima voldoende. Archer sluit af met een open einde dat uitnodigt om ook een tweede boek ter hand te nemen, dus het is te hopen dat deel 2 niet te lang op zich laat wachten.

Wie niet waagt wordt uitgegeven door Harper Collins.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu